Çay Platformu 3 No’lu Bildirgesi

Kategori : Duyurular - Etiketler : - Tarih : 17 Mart 2015

Çay Platformu, Dönem sözcüsü sayın Nevzat PALİÇ’in başkanlığında ve diğer sivil toplum örgütleri ile meslek kuruluşlarının da katılımıyla 15.05.2010 tarihinde saat 14.00’de toplanmıştır.              Toplantıda Çay Kanunu Tasarısı ve çay sektörüne muhtemel etkileri ele alınmıştır. Katılımcı kuruluşların temsilcilerinin yaptıkları görüşmeler sonrasında aşağıdaki hususların kamuoyuna açıklanmasına karar verilmiştir:

Çay Platformu olarak Ulusal Çay Konseyi ve Ticaret Borsası tarafından hazırlanan Çay Kanunu Taslağına ilişkin çekincelerimiz ve görüşlerimiz daha önce kamuoyuna bildirilmiştir. Taslak bu haliyle çay sektörünü tümüyle yok edecek hükümler taşımaktadır ve o nedenle Çay Platformu olarak reddedilmektedir.

Sayın Başbakanımız bölgemizi ziyaret etmiş ve ziyaret esnasında Kanun taslağı ile ilgili endişeler kendilerine anlatılmıştır.

Bu görüşmeler esnasında, Hükümetin hazırladığı bir taslak gibi topluma aksettirilmeye çalışılan ve büyük tepki toplayan bu taslağın, Hükümet tarafından hazırlanmadığı bizzat Sayın Başbakanın kendisi tarafından ifade edilmiştir.

Sayın Başbakanımızın bu açıklamaları gerek Platformu teşkil eden sivil toplum kuruluşları ve gerekse sektörle ilgili her kesimde büyük bir memnuniyet yaratmıştır.

Platform olarak,

Kanun’un, mutlaka çay platformu ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanması;    Dayatmacı anlayışla hareket edilmemesi,   Gerektiği hususlarının bir kez daha kamuoyuna ilan edilmesine karar verilmiştir.

Sayın Başbakanımızdan bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları olarak talebimiz ise ÇAYKUR’un tümüyle özelleştirme kapsamından çıkarılmasıdır.

Çay Platformu katılımcıları, bölgenin ekonomik ve sosyal menfaati için sektörle ilgili çalışmalarına devam etmektedir. İleriki bir tarihte yeniden bir araya gelinecek,  platformda oluşan görüş ve öneriler kamuoyuyla anında paylaşacaktır.

Saygılarımızla.

Nevzat PALİÇ