TZOB Genel Başkanı Ş.Şemsi BAYRAKTAR

Kategori : Haberler - Etiketler : - Tarih : 17 Mart 2015

1Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çay sektöründen ekmek yiyen 200 bin kişinin hak ve ve menfaatlerini arama noktasında ÇAYKUR’un ayakta kalması ve özelleşmemesi büyük önem taşıyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Çay sektöründen ekmek yiyen 200 bin kişinin hak ve ve menfaatlerini arama noktasında Çaykur’un ayakta kalması ve özelleşmemesi büyük önem taşıyor” dedi.

Bayraktar, bir restoranda gerçekleştirilen Rize Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, toplantı sayesinde kentteki üreticilerin sorunlarını masaya yatırarak, çözüm yolları bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Bayraktar, 1984 yılında çıkarılan kanunun ardından çayda devlet tekelinin kaldırılarak özel sektörün önünün açıldığını ifade ederek, “Özel sektörün açılmasına karşı değiliz. Çaykur gerçekten üreticimiz için çok hayati ve fonksiyonel bir görev ifa ediyor. Bunu herkesin bilmesi lazım. Çaykur’u buradan çektiğimizde çayda rekabet ve üretici lehinde gelişmeler olmaz. Çaykur bu manada çok ciddi ve önemli bir hizmet veriyor” diye konuştu.

Çaykur’un özelleşmesine karşı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Özel şirketlerin işleyiş ve üreticiye hizmet verme anlayışı ile Çaykur’un hizmet verme anlayışı fevkalade farklı. Çaykur çiftçiyi daha fazla kucaklayan, çiftçiye bir takım sosyal hizmetler sunan ve çiftçinin alın terini değerlendiren çok önemli bir kurum. Yeni çay kanununda bu bakımdan Çaykur ile yapılacak olan düzenlemelere dikkat edilmesi lazım. Çay kanununda tarafların, başta Türkiye’de tarımın şemsiye kurumu olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin görüşünü almasını fevkalade önemsiyoruz. Çay sektöründen ekmek yiyen 200 bin kişinin hak ve ve menfaatlerini arama noktasında Çaykur’un ayakta kalması ve özelleşmemesi büyük önem taşıyor.”

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ile çay konusunda görüşmeler yaptıklarını dile getiren Bayraktar, “Çay bahçelerinin yenilenmesi çok önemli. Bu projeye destek veriyoruz. Aynı projenin fındıkta da uygulanmasını istiyoruz. Fındıkta bahçelerimiz maalesef çok eski. Çayda özellikle bu bölgede ki çaylar hep tohumdan yetiştirme. Bu bir ayrışmaya da sebep oldu. Tabi çay bahçeleri bunun yanında eskidi. Bunlar verimliliği etkileyen unsurlar. Çay bahçelerinin bakanlık tarafından bir proje ile yenilenmesini destekliyoruz” ifadelerini kulandı.