Çay Cüzdanı, Bağ-Kur Kesintisi, Ziraat Odası Kaydı Ve Emeklilik

Kategori : Duyurular - Etiketler : - Tarih : 17 Mart 2015

ÇAY CÜZDANI, BAĞ-KUR KESİNTİSİ, ZİRAAT ODASI KAYDI VE EMEKLİLİK

6111 sayılı Kanun, Torba Yasa olarak bilinen ‘Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’ 25 Şubat 2011 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olduğu iddia edilen Torba Yasa 300 kaleme hitap etmektedir.     Özellikle 202 bin çay üreticisini yakından ilgilendiren bir konuya işaret etmek isteriz.1994 yılından bu güne kadar Bağ-Kur, çay cüzdanı sahibinden %1 oranında tevkifat kesinti yapılmaktadır.     Çay cüzdanı sahibi erkek ise ve başka bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında sigortalı değilse, Çay Fabrikasından Bağ-kur kesinti dökümünü ve Ziraat Odası Kaydını alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (Bağ-Kur) müracaat ederek kesintinin başladığı 1994 yılından bu yana kendisinin sigortalı sayılmasını talep edebilir. (01.10.2008 tarihinden itibaren SGK tarafından Ziraat Odası kayıtları esas alınmaktadır)     Çay cüzdanı sahibi bayan ise, erkeklerde olduğu gibi Tarım sigortalısı olabilirler. Ancak çay müstahsili bayan evli ise 2003 öncesi sigortalılığının tespiti için Mahkemeye müracaat etmesi gerekecektir. Eşleri ölmüş olan bayanlar için mahkemeye gerek yoktur.     Sonuç olarak erkek ve bayan üreticilerimiz 1994 yılından bu güne kadar geriye borçlanma yaparak 15 yıl sigortalılık süresini tamamladığında ve yaşı da emekli olmaya müsait ise  emeklilik hakkı kazanıyor. İsterse 25 yıllık sigortalılık süresi sonunda normal emekliliğe hak kazanacaktır.           Bu durumun torba yasası ile ilişkisine gelince; Çay cüzdanından yapılan kesinti sadece %1’e tekabül etmektedir. Sigortalı olabilmek için kalan primlerin borçlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na (Bağ-Kur) ödenmesi zorunludur. Torba yasa ile tahakkuk edilen prim borçlarından faiz ve gecikme zammı alınmayacak veya az bir miktarı talep edilecektir.

Üyelerimiz müracaat etmesi halinde torba yasadaki haklardan istifade edecek ve ödemesini yaparak emekli olabileceklerdir.